AJANKOHTAISET UUTISET


Pitäjäkokoukset järjestetään 27.4.2025

Ilmoittautuminen pitäjäraateihin avattu

Uudet pitäjäraadit valitaan 27.4.2025 järjestettävissä pitäjäkokouksissa. Pitäjäraadit toimivat Juankoskella, Karttulassa, Maaningalla, Nilsiässä, Riistavedellä ja Vehmersalmella alueen osallistumis- ja vaikuttamiskeinona. Pitäjäraadit tarjoavat alueen asukkaille väylän kehittää alueensa asukkaiden hyvinvointia, demokratiaa, palveluja ja yrittäjyyttä.

Pitäjäraatiin voi olla ehdolla alueen asukas, joka haluaa vaikuttaa oman lähiympäristönsä kehittämiseen. Pitäjäraateihin haetaan kaikenikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä.

Pitäjäraateihin valitaan pitäjäkokouksessa 5–10 alueen asukasta ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Valinnan tekevät pitäjäkokoukseen paikalle saapuneet. Lähidemokratiajaosto asettaa toukokuun kokouksessaan uudet pitäjäraadit pitäjäkokousten tekemien esitysten pohjalta. Uusien pitäjäraatien toimikausi alkaa 1.6.2025. Kaupungin johtamisjärjestelmää ja lähidemokratia- ja osallisuusmallia uudistetaan vuoden 2025 aikana. Pitäjäraatien toimintakauden pituudesta päätetään syksyllä 2025.

Kaikkiin pitäjäraateihin voi ilmoittautua ehdokkaaksi ennakkoon tällä sähköisellä lomakkeella. Pitäjäraatiin voi ilmoittautua myös paikan päällä pitäjäkokouksessa.

Pitäjäkokousten paikat:

Kokous klo 15, kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen:

  • Juankoski: Juankosken virastotalo, Juankoskentie 13
  • Karttula: Entinen kunnantalo, Kissakuusentie 6
  • Maaninka: Maaninkajärven koulu, Maaningantie 49
  • Nilsiä: Nilsiän asukastila, Nilsiäntie 78
  • Riistavesi: Riistaveden monitoimijatalo, Koulutie 12
  • Vehmersalmi: Vehmersalmen koulu, Vehmersalmenkatu 27

Pitäjäkokoukseen on tervetullut osallistumaan, vaikka ei olisikaan ehdokkaana.

Pitäjäraatien aktiivinen vuosi 2024

Pitäjäraadit elävöittivät vuonna 2024 toiminnallaan maaseutua ja osallistuivat kaupungin kehittämiseen.

  • 14 tehtyä aloitetta ja palautetta*
  • 14 tehtyä kannanottoa
  • 7 vastausta lausuntopyyntöihin
  • 20 järjestettyä asukastilaisuutta, joissa paikan päällä osallistujia 516
  • useita tapahtumia

*ei sisällä kehittämismäärärahahakemuksia

Toiminnassa painottuu asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen

Pitäjäraatien alueet ja asukkaiden tarpeet ovat erilaisia, siksi myös pitäjäraatien toiminnan painopisteet vaihtelevat. Yhteistä pitäjäraadeille on halu kehittää oman alueensa palveluita ja edistää asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Pitäjäraadit ovat järjestäneet yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa useita tapahtumia niin kesällä kuin talvellakin ja siten virkistäneet kylien elämää.

Pitäjäraatien toimintamäärärahalla tuettiin viime vuonna muun muassa asukkaiden liikunnallista elämäntapaa hankkimalla lapsille ja nuorille urheiluvälineitä koululle, järjestämällä kuljetuksia laskettelu/hiihtopäivään ja suunnistusratoja lapsille tapahtumien yhteyteen. Lisäksi on järjestetty lasten urheilukisoja yhteistyössä koulujen kanssa ja hankittu koulun oppilaille Välkkäri-väliliikuttajakoulutusta.

Tutustu pitäjäraatien vuoden 2024 toimintaan ja vuoden 2025 toimintasuunnitelmiin: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2025440-4

Lisätietoja pitäjäraadeista: www.kuopio.fi/pitajaraadit

Lisätietoja:
Sirkka-Liisa Piipponen, osallisuuskoordinaattori, 044 718 8922
Kati Vähäsarja, kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö, 044 718 2513


Tervetuloa Vehmersalmen kaavailtaan torstaina 20.3. klo 17!

Kaavailta järjestetään Vehmersalmen Osuuspankin kerhotiloissa (os. Vehmersalmenkatu 34).

Vehmersalmen Pitäjäraati ja Kuopion kaupunki järjestävät kaikille asukkaille avoimen tilaisuuden, jossa aiheena ovat:

  •  nykytilanteen analyysi (rakentaminen, asukasluvun kehitys, muut mittarit)
  • rakentamisen mahdollisuudet (lupakäytännöt, vapaat tontit, keneltä voi kysyä asiaa X)
  • voimassa olevat kaavat
  • mitä kaavoja on vireillä
  • mitä on mahdollisesti tulossa?
  • Mitä toiveita alueen asukkailla on näiden asioiden suhteen?

Tavoitteena on tunnistaa nykytilanne, mihin ollaan menossa ja onko jotakin, mitä kaavasuunnittelussa voidaan tehdä. 

Kaavoittajat haluavat kuulla alueenasukkaiden toiveita ja miettiä esimerkiksi kaavamuutostarpeiden aikataulutusta ja priorisointia työresursseja ajatellen.

Kaavailtoihin osallistuvat Kuopion kaupungin Lassi Suihkonen, maaseutualuiden kaavoitusarkkitehti ja Ilkka Laine, kaupunkisuunnittelujohtaja, tarvittaessa Juho Palviainen, kaavoitusinsinööri. 

Tarkoituksena on myös tutustua paikallisiin toimijoihin. 

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan!


Vapaa-ajan asunnon muuttaminen pysyvään asumiseen

Kuopion kaupunginhallitus hyväksyi syyskuussa 2024 kriteeristön vapaa-ajan asunnon muuttamiseen pysyvään asumiseen.

Kriteeristö selkeyttää vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen periaatteita.

Voit ladata alta esitteen, jossa esitetään tiivistetysti keskeinen kriteeristö sekä yhteystiedot maksuttomaan neuvontaan.

Kuopion kaupungin Vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen kriteeristö löytyy kokonaisuudessaan kaupungin internetsivuilta.


Yksityisteiden kunnossapitoavustusten hakuaika alkaa 2.1. ja päättyy 31.3.


Kunnossapidon avustusta voidaan hakea yksityistielle pysyvän asutuksen käyttämälle tien osalle. Kunnossapitoavustuksen hakuaika on 2.1.- 31.3.2025. Kunnossapitoavustuksen myöntämisen jakoperusteiden tulee kaikkien täyttyä yhdessä.

Tiekunnan pitää olla virallisesti perustettu ja kokous pidetty vuoden sisällä. Jakoperusteena lautakunnan päätöksen mukaan on myös se, että kaikkien avustusta hakevien tiekuntien tulee kerää tieosakkailta yksikkömaksuja.

- Yhtenä jakoperusteena on jo pitkään ollut se, että yksityistien vaikutusalueella on vähintään yksi ympärivuotisesti ja vakituisesti asuttu asunto, toteaa apulaiskunnossapitopäällikkö Masa Wacklin. Avustusta myönnetään vain pysyvän asutuksen käyttämälle tien osalle. Asunnosta siis maksetaan vakituisen asunnon kiinteistövero ja hakijan vakituinen osoite on kyseiselle kiinteistölle.

Yksityistielaki edellyttää lisäksi tiekunnan toimittavan ajantasaiset tiedot Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmään (Digiroad). Mikäli tiekunnan avustusanomus ei täytä hyväksyttyjä käyttö- tai jakoperusteita, ei anomusta käsitellä. Kaupunkirakennelautakunta käsitteli asian kokouksessaan vuonna 2024 joulukuun 18. päivä.

Kunnossapitoavustusten määrät

Kunnossapitoavustukset lasketaan tieluokittain kilometrin matkalta. Tarkistetun matkan mukaan tiekunnille maksetaan tänä vuonna 1-tieluokassa 520 euroa, 2-tieluokan tiellä 433 euroa, 3-tieluokan tie saa 347 euroa kilometriltä ja 4-tieluokka 260 euroa.

Tiekunnille maksettavasta avustuksesta vähennetään mahdollisesti saatu ennakkoavustus, mikä tarkoittaa edellisvuonna mahdollisesti saatua perusparannusavustusta, joka on jäänyt yli tilitetystä perusparannusavustuksesta. Alle viidenkymmenen euron maksuja tiekunnille ei enää makseta.

- Jääteille kunnossapitoavustus on sama kuin aiemmin eli enintään 50 % edellisen vuoden kunnossapitomenoista. Avustussummasta vähennetään ELY-keskuksen maksama avustus, kertoo Masa Wacklin.

Perusparantamisen avustusta voidaan hakea yksityistien pysyvän asutuksen käyttämälle tien osalle läpi vuoden. Perusparantamisavustus on enintään 50 % tarkistetusta kustannusarviosta. Hankkeesta tulee olla tiekunnan kokouspäätös.

Avustuksia haetaan sähköisesti e-lomakkeella. Lomakkeet ja tietoja yksityisteistä enemmänkin löytyy internet-osoitteesta https://www.kuopio.fi/yksityistiet. Tarvittaessa lomakkeet voi täyttää hakuaikana kaupungin asiakaspalvelupisteissä, joissa on käytettävissä asiakaspäätteet.

Tarkempia tietoja: yksityistiet(at)kuopio.fi tai puhelimitse numerosta 044 718 5115, varmimmin maanantaisin klo 12–15 ja torstaisin klo 8–12.


Kuopion Pitäjäraadit esittäytyvät Savon Aalloilla Pitäjäraatiradiossa vuoden 2024 aikana.

Ensimmäisessä jaksossa esittäytyy Maaningan Pitäjäraati. Käy kuuntelemassa jakso Google Podcastin tai Spotify for Podcast kautta. Vehmersalmen Pitäjäraati on aalloilla toukokuussa.


Olimme mukana Rakenna ja Asu messuilla Kuopiossa 24.-25.2. osastolla F7.


Tarinoita rakentamisesta.

Etsin tarinoita rakentamisesta Vehmersalmen alueella. Kuinka teidän rakennusprojekti toteutui tai jäi toteutumatta? Oliko syynä kaavoihin kangistunut kaavoittaja, liikaa pilkkua viilaava rakennustarkastaja vai jokin muu syy? Oletko kokenut asiatonta kohtelua tai auttamis haluttomuutta kun olet halunnut rakentaa tai muuttaa vapaa-ajan asunnon ympärivuoden asuttavaksi Kuopion maaseutu alueella? Entä onko sinulla kokemuksia ja ehkä myös vinkkejä siitä, miten kaikki sujui hyvin ja rakennusprojekti onnistui odotetusti? 

Lähetä kertomuksesti otsikolla "Tarinoita rakentamisesta" sähköpostitse mauno75kumpulainen@gmail.com. Kerro samalla saako tarinaasi julkaista. Käsittelen tarinat luottamuksella.

Terveisin Mauno Kumpulainen, Vehmersalmen pitäjäraadin puheenjohtaja


Vehmersalmen yhtenäiskoulun tulevaisuudennäkymiä

Kuulemistilaisuuden jälkeen kysymyksiä ja huomioita koulutilanteeseen liittyen voi esittää 30.1.2024 saakka perusopetuspäällikkö Taina Vainiolle tai opetusjohtaja Silja Silvennoiselle sähköpostitse perusopetus (at) kuopio.fi . Vehmersalmen Pitäjäraati laatii ja välittää edelleen kuulemistilaisuuden ja mahdollisten yhteydenottojen pohjalta koonnin kysymyksistä ja huomioista kokouksessaan to 18.1.2024.

Kutsu kuulemistilaisuuteen ti 16.1.2024 klo 17.30 Vehmersalmen koululla. 

Kuntalain (410/2015) 5 luvun 22 §:n mukaisesti kunnan asukkailla on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää mm. järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia, suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä käyttäjien kanssa.

Vehmersalmen koulun vähäinen oppilasmäärä vaikeuttaa opetuksen ja oppimisen tuen järjestämistä vuosiluokilla 7 – 9. Kasvun ja oppimisen lautakunnalle on esitelty Vehmersalmen aineenopetuksen järjestämiseen liittyviä vaikeuksia ja ongelmia 18.1.2022, 22.2.2022, 13.12.2022, 10.10.2023, 14.11.2023 ja 12.12.2023.

Vehmersalmen koulun vuosiluokkien 6 – 8 oppilaille, huoltajille sekä kyläläisille on järjestetty keskustelutilaisuudet aiheesta 15. ja 16.11.2023. Lisäksi kyläläisille järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus 4.12.2023, jossa kaupunkiympäristön palvelualueen asiantuntijat vastasivat vehmersalmelaisten aiemmissa keskustelutilaisuuksissa esiin nostamiin kysymyksiin. Vehmersalmelaisten ehdotuksesta selviteltiin Hiltulanlahden koulun oppilaiden halukkuutta siirtyä opiskelemaan Vehmersalmelle vuosiluokille 7 – 9. Lisäksi on vastattu kyläläisten toimittamiin kysymyksiin.

Kutsumme teidät kuntalain (410/2015) 5 luvun 22 §:n mukaiseen kuulemistilaisuuteen tiistaina 16.1.2024 klo 17.30. Tilaisuus järjestetään Vehmersalmen koululla.

Oppilaille järjestetään kuulemistilaisuudet tiistaina 16.1.2024 klo 11 – 13.

Tervetuloa!

Silja Silvennoinen, opetusjohtaja

Taina Vainio, perusopetuspäällikkö

Aiemmat tiedoksiannot ja keskustelutilaisuudet

  • Vehmersalmen yhtenäiskoulun yläluokkien tulevaisuudennäkymiä käsittelevä ensimmäiset keskustelutilaisuudet järjestettiin ke 15.11.2023 (oppilaat ja huoltajat) ja to 16.11.2023 (kaikille avoin).

  • Vehmersalmen yhtenäiskoulun yläluokkien tulevaisuudennäkymiä käsittelevä toinen keskustelutilaisuus järjestettiin ma 4.12.2023 etäyhteyksin.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on haettavana kumppanuusavustus ja toiminta- ja innovaatioavustus 1.1.-31.1.2024 ja 1.5.-31.5.2024.

Kumppanuusavustus on harkinnanvarainen avustus. Sitä voi hakea esimerkiksi osaksi muuta rahoitusta (esim. STEA, ESR, oma varainhankintaa), jolla avustuksen kohteena olevaa toimintaa aiotaan rahoittaa.

Rahoitusta voi hakea myös sellaiselle määräaikaiselle toiminnalle, jossa ei ole muuta rahoitusta. Kumppanuusavustus on kuitenkin aina täydentävää rahoitusta, joten se ei voi olla ainoa hakijan olemassaoloa turvaava tulonlähde.

Toiminta- ja innovaatioavustus

Toiminta- ja innovaatioavustus on harkinnanvarainen avustus, jota voi hakea uuden yleishyödyllisen toiminnan kokeilemiseksi tai hyväksi käytännöksi osoittautuneen toiminnan laajentamiseksi koko Pohjois-Savon alueelle.

Avustusta voidaan myöntää äkilliseen, ajankohtaiseen toimintaympäristöön ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Toiminta- ja innovaatioavustus voi kestoltaan olla maksimissaan kaksi vuotta. Avustuksen jakamisen tukena käytetään pisteytysmallia, joka on kuvattu avustushaun periaatteet -ohjeessa.

Avustuksella tuettava toiminta

Molemmilla avustuslajeilla tuetaan sellaista yleishyödyllistä toimintaa, joka konkreettisesti tukee ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Käytännössä avustettava toiminta asettuu lähelle asiakas- / asukaspintaa ja tukevat pohjoissavolaisten kansalaisen osallisuutta arjen elämässä. 

Lisätietoa avustuksista sekä ohjeet hakemiseen löydät tämän linkin takaa.


Vehmersalmen Pitäjäraati osallistui
heinäkuussa OKRA2023 -maatalousnäyttelyyn. 


Pitäjäraadin Kokoukset